2299
22:27
19.02.2025

ÖNEMLİ DUYURU:

Denklik işlemleri e-denklik modülü üzerinden yapılmaya başlanmıştır. Aşağıdaki Link'ten  E-Denklik Girişi Yapabilirsiniz..

https://edenklik.meb.gov.tr/  

MODÜL İLE İLGİLİ AÇIKLAMA:

Sayfa açıldığında sağ üst köşede dil seçeneğiniz olacaktır. Tercih ettiğiniz seçenekten ilerleyebilirsiniz. 

Aynı sayfada 9 adet renkli kutucuklar bulunacaktır. Özellikle, "Başvuru İçin İstenilen Belgeler" kutusunu inceleyiniz. İstenilen belgeler içerisinde yer alan "Başvuru Formu" anasayfadaki Mor renkli kutuda yer almaktadır. Bu formun çıktısını alıp doldurmanız gerekmektedir. 

Anasayfada üst sekmelerde "Online Başvuru" yazan kısmı tıklayarak başvuru işlemlerinizi başlatabilirsiniz. 

Bilgileriniz bölümündeki tüm bilgileri doldurduktan sonra diğer işlemler için ileri tuşu ile ilerleyin. 

Belgeleri sisteme yükledikten sonra, randevu kısmı karşınıza gelecektir. Size uygun tarih ve saati seçiniz. Belirlediğiniz tarih ve saatte belgelerinizin asılları ile birlikte Ataşeliğimize geldiğiniz takdirde  işlemleriniz tamamlanacaktır. 

Ataşeliğimizce denklik işleminiz yapılıp, sisteme denkliğiniz yüklenecek ve sistemde sizin denklik belgenize özel karekod düzenlenecektir. 

Türkiye'de kayıt yaptırmak istediğiniz herhangi bir okul veya denklik belgenizi görmek isteyen kurum bu e-denklik sisteminden belgenizi görebilecek, siz de bu belgeye istediğiniz zaman ulaşabileceksiniz. 

 

1-Denklik

1.1. Yurt dışındaki ilköğretim ve orta öğretim kurumlarından alınmış olan karne, transkript, öğrenim belgesi, sertifika, ayrılma belgesi ve diploma gibi belgelerin incelenerek görülen öğrenimin, Türkiye'deki ilköğretim ve orta öğretim kurumlarının hangi sınıf/alan/bölüm/dalına eş değer olduğunun tespit edilmesi işlemidir.

1.2. Yurt dışındaki yüksekokul, fakülte, master ve doktora benzeri yükseköğrenim seviyesindeki öğrenimlere dair denklik işlemleri, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılmaktadır. 

1.3. Yüksekokul, fakülte, master veya doktora seviyesindeki öğrenimlere dair denklik işlemi sürecinde Ataşeliğimizin yetki ve görevi bulunmamaktadır.Bu seviyedeki öğrenimlere dair denklik işlemleri için doğrudan YÖK' e başvurulması gerekmektedir. YÖK'ün konuyla ilgili web sayfasına http://www.yok.gov.tr/web/denklik/anasayfa linkinden ulaşılabilir.  

2-Denklik işlemi yapılmayanlar

2.1. Elektronik ortamda uzaktan eğitim yöntemiyle görülen eğitime dair denklik işlemi yapılmamaktadır.

2.2. Ülkemizde karşılığı bulunmayan meslekler için görülen eğitime dair denklik işlemi yapılmamaktadır.

2.3. Yüksekokul, fakülte, master veya doktora seviyesindeki öğrenimlere dair denklik işlemi için doğrudan YÖK' e başvurulması gerekmektedir. YÖK'ün konuyla ilgili web sayfasına https://edenklik.meb.gov.tr/ linkinden ulaşılabilir.

3-Denklik için başvuru

3.1. Denklik işlemi, yurt dışındaki ilköğretim ve orta öğretim kurumlarından alınan karne, transkript, öğrenim belgesi, sertifika, ayrılma belgesi ve diploma gibi belgelerin asılları ile yapılır.

3.2. Denklik işlemi için; yurt içinde il millî eğitim müdürlüklerine, yurt dışında ise eğitim müşavirlikleri ve eğitim ataşeliklerine başvurulabilir.

3.3. Şahsi başvuru alınmaktadır.

3.4.Ataşeliğimize yapılmış denklik başvurularıyla ilgili olarak gerektiğinde losangeles@meb.gov.tr adresinden yazışma yapılabilir.

4- Ataşeliğimizin yetki ve görev bölgesinde bulunan eyaletler;

Alaska (AK), Arizona (AZ), California (CA), Colorado (CO), Hawaii (HI), Idaho (ID), Montana (MT), Nevada (NV), Oregon (OR), Utah (UT), Washington (WA), Wyoming (WY). Bunların dışındaki eyaletlerden sorumlu temsilcilikleri görmek için tıklayınız.

5-Denklik başvurusunda istenen belgeler nelerdir?

5.1. Başvuru  Formu

Denklik başvurusunda bulunan herkesin, aşağıdaki linkten ulaşılabilen formu doldurup imzalayarak, istenen belgeleri forma eklemek suretiyle Ataşeliğimize gelmesi gerekmektedir.

Başvuru formuna eklenecek öğrenime dair istenen diploma, transkript, öğrenim belgesi, ayrılma belgesi ve benzeri bütün belgelerin, yetkili imzası taşıyan asıl nüsha olması zorunludur. 

Başvuru formu ekinde sunulacak belgeler ingilizce dışında başka bir yabancı dilde düzenlenmişse, yeminli tercümanlarca Türkçeye çevirisinin yaptırılması gerekmektedir.

Başvuru formuna ulaşmak için  tıklayınız.

5.2 Kimlik belgesi

Aslının yanında bulundurulması ve bir adet fotokopisinin başvuru formuna eklemesi gerekmektedir.

5.3.İlkokullara ve ortaokullara denkliği yapılacaklardan;

Yurt dışındaki okullardan alınan son yıla ait onaylı karnenin,ayrılmas belgesinin veya diplomanın ıslak imzalı ve mühürlü aslı istenmektedir.

5.4. Liselere denkliği yapılacakalrdan;

Liselerin 9'uncu sınıfına denkliği yapılacaklar için; ortaokul diplomasının veya bitirdiğine dair belgenin ıslak imzalı ve mühürlü aslı istenmektedir.

Liselerin ara sınıflarına denkliği yapılacakalar için; yurt dışındaki okullardan alınan geçmiş yıllara ait karnenin, transkriptin veya ayrılma belgesinin ıslak imzalı ve mühürlü aslı istenmektedir.

5.6. Mezun durumda olanlardan;

Apostil onaylı mezuniyet belgesinin aslı ile imzalı orjinal not döküm çizelgesi (transcript) istenmektedir.

Koliforniya eyaletinde Apostil onayının nasıl alınacağıyla ilgili sayfaya ulaşmak için tıklayınız.

Yayın Tarihi: 19.02.2025